Ο ουσιαστικός στόχος αυτής της "υπέρβασης", ο απερχόμενος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος απέτυχε να προχωρήσει πέρα από τον πρώτο γύρο και συνεπώς οι δύο μεγάλοι "οργανισμοί" της πολιτικής ζωής της Μεγαλονήσου, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ θα αναμετρηθούν αυτοπροσώπως την ερχόμενη Κυριακή, χωρίς να χρειασθεί να προχωρήσουν σε ανοίκεια παζάρια.

Σεβαστή βεβαίως η ετυμηγορία του κυπριακού εκλογικού σώματος και κατανοητή απολύτως η αντοχή των κλασσικών πολιτικο-ιδεολογικών πόλων απέναντι στις όποιες προσπάθειες διεμβολισμού τους από το "Κέντρο".
Κύπρος, όπως Γαλλία
Μόνο που στην "μαγική εικόνα" της επικείμενης μονομαχίας για την προεδρία θα καταγράφεται μια ηχηρή απουσία. Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2004 θα είναι προφανώς "ορφανό", αφού ο μεν Ιωάννης Κασουλίδης αποτελεί οπωσδήποτε έναν υποψήφιο του ΝΑΙ, ο δε Δημήτρης Χριστόφιας έναν υποψήφιο της παλινωδίας ("Ψηφίζουμε ΟΧΙ για να τσιμεντώσουμε το ΝΑΙ" είχε χαρακτηριστικά αποφανθεί μετά την "εξέγερση" της κομματικής του βάσης, που ανέτρεψε τις αρχικές αποφάσεις της ΑΚΕΛικής ηγεσίας).

Είναι οπωσδήποτε εντυπωσιακό ότι η επιλογή στην οποία προχώρησε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια ούτε λίγο ούτε πολύ το 76% των Ελληνοκυπρίων σχετικά με το κρισιμότερο ζήτημα της κοινής τους ζωής δεν εκφράζεται με ευκρινή τρόπο από κανέναν από τους δύο εναπομείναντες διεκδικητές της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εντυπωσιακό αλλά όχι ιδιαίτερα πρωτότυπο, αφού και των Γάλλων το σαφές ΟΧΙ στο Ευρωσύνταγμα κατέληξε (δύο μόλις χρόνια μετά την επικράτησή του!) χωρίς καμία πολιτική έκφραση, με τις προεδρικές εκλογές να αποτελούν τη μονομαχία δύο εκπροσώπων του ΝΑΙ.

Και βέβαια, τα ΟΧΙ δεν αρκεί να λέγονται άπαξ. Σε Δυτικές δημοκρατίες ζούμε και μάλιστα Ευρωπαϊκές, όπερ σημαίνει ότι σε γενικές γραμμές η λαϊκή βούληση αποτελεί αμελητέο παράγοντα.
Τα ΟΧΙ δεν αρκεί να λέγονται άπαξ...
Σε παλαιότερους καιρούς, όποτε τα δημοψηφίσματα στη Γηραιά Ήπειρο κατέληγαν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα (πρβ. το ΟΧΙ των Δανών στο Μάαστριχτ και των Ιρλανδών στη Συνθήκη της Νίκαιας) απλώς επαναλαμβάνονταν μέχρι της οριστικής συμμορφώσεως του εκλογικού σώματος. Στις μέρες μας, πάλι, αρκεί το να αποφεύγονται ολοσχερώς...

Να είναι τυχαίο, ότι η Ε.Ε. διαθέτει ήδη μια "Μεταρρυθμιστική Συνθήκη" πανομοιότυπη ουσιαστικά αυτής που απορρίφθηκε πανηγυρικά από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς; Και να είναι τυχαίο ότι το σχέδιο Ανάν, που θα όφειλε (δυνάμει της καταψήφισής του από τους άμεσα ενδιαφερόμενους) να έχει περάσει στο "χρονοντούλαπο της Ιστορίας", απλώς καθεύδει, έτοιμο να επανέλθει επιφανειακά καλλωπισμένο, με το πρώτο δείγμα κόπωσης των ενισταμένων;

Ενδέχεται, οι Κύπριοι ψηφοφόροι να έχουν ήδη αλλάξει γνώμη (όπως έχουν κάθε δικαίωμα) σε σχέση με την ψήφο τους του 2004.
Το ασαφές στίγμα Παπαδόπουλου
Ενδέχεται, απλούστερα, χωρίς να έχουν μετατοπισθεί ως προς τα ουσιώδη, να έκριναν ανεπαρκή την "διαχείριση του ΟΧΙ" από την κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν. Πράγματι, περισσότερο από οποιαδήποτε φθορά (και αλαζονεία…) της εξουσίας, περισσότερο από οποιονδήποτε εφησυχασμό ενέπνεε η "παράσταση νίκης" υπέρ του, περισσότερο από οποιοδήποτε λάθος προεκλογικής τακτικής σε μια αναμέτρηση ούτως ή άλλως οριακή, ο απερχόμενος πρόεδρος δείχνει να πληρώνει το ασαφές στίγμα που εξέπεμψε μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, όντας σταυροφόρος μεν της "διάσωσης" της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και υπέρμαχος της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, "με το σωστό περιεχόμενο".

Οι συμπατριώτες του έκριναν ότι, παρά τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ταυτιζόταν με τη "στασιμότητα" και αντ’ αυτού προέκριναν τους δύο ανθυποψηφίους του που με τον τρόπο του ο καθένας υποσχόταν τη "λύση". Θέτουν λοιπόν στον εαυτό τους το καθήκον να προσδιορίσουν με σαφήνεια τι θα πεί εντέλει 'λύση", και ποιο κόστος είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για αυτήν.

Ότι η ειλικρίνεια απέναντι σε αυτού του τύπου τα ερωτήματα δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση, το καταδεικνύει ένα ελλαδικό παράδειγμα των ημερών:
Δύσκολη υπόθεση η ειλικρίνεια
βοά η παραπολιτική πιάτσα των Αθηνών για την μετατόπιση του Κώστα Σημίτη, ο οποίος σε πρόσφατη διάλεξή του στη Βρετανία αναγνώρισε πως, για λόγους που έχουν να κάνουν με τις αντοχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τις προτεραιότητες των "μεγάλων" της Ε.Ε, η πλήρης ένταξη της Τουρκίας δεν είναι ρεαλιστική και άρα η εθνική στρατηγική θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί αναλόγως. Πολύς ο λόγος για το αν ο τέως πρωθυπουργός έχει βαλθεί να κάνει δύσκολη τη ζωή του διαδόχου του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.Κανείς ωστόσο δεν στάθηκε ούτε στιγμή στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης κατέκλεισε την πρωθυπουργική του θητεία με μια φρενιτιώδη προσπάθεια έγκρισης του "σχεδίου Ανάν", που στηριζόταν εξολοκλήρου στην προϋπόθεση (και τα χρονοδιαγράμματα) αυτής της "ανέφικτης", όπως ομολογείται πλέον, ευρωπαϊκής πορείας της Άγκυρας…

www.skai.gr

18-02-2008