27/5/07

Ο Κεμαλισμός εν Ελλάδι - ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να φανεί στην πράξη (με γεγονότα, όχι με «επικοινωνιακά» ρητορεύματα) ποιος εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας του: Δεν είναι οι Ισλαμιστές το εμπόδιο, είναι οι δυτικόφιλοι (υποτίθεται) Κεμαλιστές: οι εθνικιστές υπέρμαχοι του «λαϊκού» (άθρησκου) κράτους.

Προκάλεσε τα αποδεικτικά γεγονότα ο Ερντογάν: Θα μπορούσε να είχε προτείνει για την προεδρία της Δημοκρατίας υποψήφιο που δεν έδινε λαβές για αντίδραση του κεμαλικού κατεστημένου – να προτείνει, π.χ., τον υπουργό του Άμυνας Βετζντί Γκονούλ: Είναι δικός του άνθρωπος, ισλαμιστής και θεωρείται μετριοπαθής – κυρίως, έχει σύζυγο που δεν φοράει μαντίλα. Ομως ο Ερντογάν πρότεινε τον Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ήταν αστοχία πολιτική, στρατηγικό σφάλμα αυτή η επιλογή; Η ευφυΐα και σοβαρότητα του Ερντογάν δεν συνηγορούν σε μια τέτοια ερμηνεία. Πιθανότερο μοιάζει να προχώρησε θελημένα στην πρόκληση. Εξώθησε τους Εθνικιστές να παρέμβουν, να οδηγηθούν στη νομικά αυθαίρετη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ακύρωνε την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή προέδρου. Όχι με καταγγελτικά ρητορεύματα αλλά με το γεγονός της απόφασης των έμφοβων δικαστών ο Ερντογάν έδειξε στον λαό του και στη διεθνή κοινή γνώμη ποιος αρνείται τους κανόνες της δημοκρατίας, ποιος εμποδίζει τον εξευρωπαϊσμό και εκσυγχρονισμό της Τουρκίας.

Η πολιτική πορεία του Ερντογάν, από το ξεκίνημά της ώς σήμερα, μοιάζει με συνειδητή ανάληψη ενός ιστορικού εγχειρήματος: Να καταδείξει ότι ο εκσυγχρονισμός και η πρόοδος ενός λαού, η πρόσληψη των επιτευγμάτων της δυτικής Νεωτερικότητας, δεν προϋποθέτει οπωσδήποτε την παραίτηση από την ιδιοπροσωπία του, την αλλοτρίωση του βίου, τον μεταπρατισμό, τον αποχαυνωτικό πιθηκισμό του δυτικού μοντέλου. Δεν είναι προϋπόθεση εκσυγχρονισμού ο «λαϊκός» (άθρησκος) χαρακτήρας της λειτουργίας και των στόχων μιας κοινωνίας, δεν εξασφαλίζει την πρόοδο η στανική επιβολή του μηδενισμού και αμοραλισμού της νεωτερικής φυσιοκρατίας.

Με βάση τα γεγονότα (και όχι τα ρητορεύματα) συντήρηση, καθυστέρηση και σκοταδισμός στην Τουρκία σήμερα αποδείχνονται οι Κεμαλιστές, οι εθνικιστές του «βαθέος κράτους» «Γκρίζοι Λύκοι» του παρακράτους. Έτοιμοι να καταλύσουν, οποιαδήποτε στιγμή, και τα προσχήματα δημοκρατίας, για να υπερασπίσουν το «λαϊκό» (άθρησκο) κράτος. Και αντίπαλός τους ο «ισλαμιστής» Ερντογάν που παλεύει για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, για εκσυγχρονισμό χωρίς αλλοτρίωση, χωρίς απώλεια της αίσθησης του «ιερού».

Η πολιτική του Ερντογάν είναι η πρώτη σοβαρή (έμπρακτη και όχι ρητορική) αμφισβήτηση του άλλου ιστορικού εγχειρήματος: του κεμαλικού. Ο Κεμάλ μετέπλασε την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε μιμητικό κακέκτυπο του νεωτερικού στη Δύση έθνους - κράτους. Αλλά η αυτοκρατορία δεν ήταν ένα απλώς μεγαλύτερο σε μέγεθος κρατικό σχήμα αναχρονιστικών θεσμών και οργάνωσης. Από τη ρωμαϊκή καταγωγή της η αυτοκρατορία ήταν μια «τάξη πραγμάτων» (ordo rerum): τρόπος και ευθύνη για την ειρηνική συνύπαρξη εθνών, φυλών, θρησκειών, παραδόσεων (pax romana). Αυτό τον «τρόπο» της αυτοκρατορίας αρνήθηκε ο Κεμάλ πιστεύοντας ότι έτσι «εκσυγχρονίζει» την Τουρκία. Και τη θεμελίωσε στον εθνικισμό, δηλαδή στο έγκλημα μεθοδικών γενοκτονιών, διαδοχικών εθνοκαθάρσεων.

Τον ρόλο του Κεμάλ, τηρουμένων των αναλογιών, διαδραμάτισαν στον Ελληνισμό ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αλλά ποιος τολμάει να εκστομίσει σήμερα, ακόμα και ως υπόθεση εργασίας, μια τέτοια (έστω προφανέστατη) πιστοποίηση; Κεμάλ, Κοραής και Βενιζέλος είναι τα ιερά ταμπού της κοινής μας εθνικιστικής ιδεοληψίας. Οι αυτουργοί αφανισμού του αυτοκρατορικού κοσμοπολιτισμού των Οθωμανών και της ελληνικής οικουμενικότητας λειτουργούν ως ειδωλοποιημένα σύμβολα θριάμβου του εθνικιστικού επαρχιωτισμού, του «λαϊκού» (δίχως αίσθηση του ιερού) ιμπεριαλισμού της Δύσης.

Τον εθνικισμό ο Ελληνισμός τον πλήρωσε με το ακριβότερο τίμημα: με το ιστορικό του τέλος. Επέζησε ο Ελληνισμός κάτω από τη Ρωμαιοκρατία, τη Φραγκοκρατία, την Τουρκοκρατία και τέλειωσε ιστορικά όταν έγινε εθνικό κράτος. Ακόμα και σκλάβοι, αγράμματοι, φτωχοί οι Έλληνες δεν έπαψαν να παράγουν πολιτισμό, ενεργό ετερότητα, πρόταση με πανανθρώπινη εμβέλεια. Μόλις έγιναν έθνος-κράτος, μόνο μιμούνται. Ζωγραφική, αρχιτεκτονική, παιδεία, φιλόσοφος λόγος, κοινωνικοί και πολιτικοί θεσμοί, θρησκευτικότητα, όλα μεταπρατικά, πιθηκισμός της Δύσης, όπως το ήθελε η «μετακένωση» του Κοραή. Ο εθνικιστικός μεγαλοϊδεατισμός του Βενιζέλου, ασφυκτικά κρατικιστικός, διπλασίασε την εδαφική επικράτεια, ναι. Αλλά και να την είχε τετραπλασιάσει, από τη στιγμή που καταλάβαινε τον Ελληνισμό με όρους έθνους-κράτους, τον καταδίκαζε να μετασχηματιστεί σε βαλκανική επαρχία.

Στην Τουρκία το πολιτικό τοπίο αρχίζει κάπως να αποσαφηνίζεται.

Το κόμμα του Ερντογάν, κόμμα της πλειοψηφίας, επιστρέφει (συνειδητά ή ανεπίγνωστα, άσχετο) στον άξονα συνοχής της αυτοκρατορίας, που ήταν πάντα ο σεβασμός του «ιερού» (η religio imperii). Και μάχεται για εκσυγχρονισμό και πρόοδο χωρίς αλλοτρίωση. Αντιστέκονται με νύχια και με δόντια οι Εθνικιστές, για να διασώσουν το «άθρησκο» κράτος της στρατοκρατίας και των εθνοκαθάρσεων παραβιάζοντας αναίσχυντα τις ίδιες τις αρχές του δυτικού πολιτικού πολιτισμού που υποτίθεται ότι τους γοητεύει.

Όταν φτάνει κανείς από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα έχει εναργή την αίσθηση επιστροφής στην επαρχιωτική ασφυξία. Πολιτικά αναστήματα θλιβερής ανεπάρκειας ερίζουν μόνο και αποκλειστικά για την επανεκλογή τους και την καταλήστευση του δημόσιου ταμείου. Τους πλαισιώνουν μάζες αφελών ή κρετίνων, αποχαυνωμένοι χειροκροτητές των εξαπατητών τους, έτοιμοι με την ψήφο τους «να μεταλλάξωσι τυράννους».

Κανένα ίχνος πολιτικής αντίστασης στον αλλοτριωτικό Εθνικισμό, καμιά αντιπρόταση. Όποιο κόμμα και αν κυβερνάει, κυρίαρχοι στην Ελλάδα είναι οι Κεμαλιστές, μια μειονότητα «Γκρίζων Λύκων» που μάχονται για «λαϊκό» (άθρησκο) κράτος, για τον αφανισμό κάθε λείμματος ιστορικής αυτοσυνειδησίας και πολιτιστικής ετερότητας. Καυχώνται και αυτοπροβάλλονται σαν «διεθνιστές». Αλλά ο «διεθνισμός» τους είναι, απλά, η ιμπεριαλιστική αλαζονεία του ιδεολογικού επαρχιωτισμού τους. Το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα παραμένει άξεστα υπανάπτυκτο, η επαρχιωτική καχεξία ανήκεστη.

«Η Καθημερινή», 27/05/2007

26/5/07

Φιλάνθρωποι και Στρατηλάτες - ΚΩΣΤΑ ΡΑΠΤΗ

Ο Γούλφοβιτς έφυγε, ο Κουσνέρ έρχεται...

Κακώς παραπονούνται οι εξαθλιωμένοι του πλανητικού Νότου ότι δεν έχουν πραγματικούς φίλους στον προνομιούχο Βορρά. Έχασαν μόλις, είναι η αλήθεια, τον Πολ Γούλφοβιτς, που τον προηγούμενο ζήλο του (ως αναπληρωτή υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ) υπέρ της εισβολής στο Ιράκ τον είχε εν συνεχεία μεταγγίσει στον "αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας", ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όμως η υπόθεση των αναπτυσσόμενων χωρών θα περάσει σε εξίσου έμπειρα χέρια, τουλάχιστον αν δώσουμε βάση στις πληροφορίες ότι για διάδοχός του προαλείφεται ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, αποδεικνύοντας την ευστοχία της διαπίστωσης ότι κανείς δεν πάει χαμένος σε αυτή τη ζωή.

Η παράδοση θέλει βέβαια τον επικεφαλής της Τράπεζας να προέρχεται από τον υπ' αριθμόν ένα μέτοχο, ήτοι τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο στο όνομα της αμερικανο-βρετανικής "ειδικής σχέσης" θα έπρεπε αναμφίβολα να επιτρέπονται ενίοτε κάποιες (sticto sensu…) εξαιρέσεις.

Προφανώς, ένα βαρυφορτωμένο μητρώο εγκλημάτων πολέμου θεωρείται πλέον αναπόσπαστο στοιχείο του βιογραφικού όσων διεκδικούν την ηγεσία της Τράπεζας. Ίσως γιατί η προϋπηρεσία σε αποτυχημένους στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να συνεχίσει κανείς τον πόλεμο προς τους σκουρόχρωμους της υφηλίου από διαφορετικό μετερίζι. Διαφορετικό, αλλά όχι λιγότερο αιματηρό, τουλάχιστον αν κρίνουμε από την κακεντρεχή παρατήρηση ότι περισσότερους νεκρούς άφησε π.χ. η παρουσία του Ρόμπερτ Μακναμάρα στο πηδάλιο του διεθνούς οικονομικού θεσμού την περίοδο 1968-1981, οπότε και κυοφορήθηκε η διεθνής "κρίση του χρέους", παρά η προηγούμενη θητεία του ως επικεφαλής του Πενταγώνου (1961-1968) και αρχιτέκτονα του Πολέμου στο Βιετνάμ.

Πολλαπλά άτυχος ο Πολ Γούλφοβιτς, προτίμησε να απαντήσει στις αρχικές επιθέσεις με αθυρόστομες απειλές (αυτός, ο… "μειλίχιος ιδεαλιστής"!), αντί να οργανώσει, όσο ήταν καιρός, την άμυνά του γύρω από τον στίχο "αν είναι η αγάπη αμαρτία". Ωστόσο, η αγαπημένη του Σαχά Ριζά που έφθασε κατόπιν ενεργειών του να εισπράττει μισθό μεγαλύτερο και από της Κοντολίσα Ράις, δεν αποτελούσε μεμονωμένη περίπτωση. Την ώρα που ο Γούλφοβιτς απηύθυνε στον Τρίτο Κόσμο κηρύγματα καταπολέμησης της διαφθοράς, χρυσοπληρωμένοι εγκάθετοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ή ξένων κυβερνήσεων που στήριξαν την εισβολή στο Ιράκ, αποσπώνταν στην Τράπεζα για να προωθήσουν πολιτικές, όπως η ανατροπή της προώθησης του οικογενειακού προγραμματισμού, ο οποίος τόσο εξοργίζει την Χριστιανική Δεξιά. Ή χρηματοδοτούσαν εξορύξεις υδρογονανθράκων και αγοραπωλησίες δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, προς όφελος των χωρών του Βορρά (ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για τον ανησυχούντα με την υπερθέρμανση του πλανήτη Τόνι Μπλερ!).


Πρόκειται για την ίδια αλαζονεία, την ίδια υποκρισία και την ίδια ψευδολογία που διέκρινε τους ίδιους πάνω κάτω πρωταγωνιστές, όταν με τις προηγούμενες ιδιότητές τους εξαπέλυαν έναν παράνομο και καταστροφικό πόλεμο, πάντοτε με την ευγενή πρόθεση να ευεργετήσουν τους ιθαγενείς.

Ακολουθώντας τη διαδρομή από τις βόμβες στη φιλανθρωπία, οι Γούλφοβιτς και Μπλερ δεν άργησαν βέβαια να διασταυρωθούν με όσους, κινούμενοι κατά την αντίθετη φορά, ανακάλυψαν στην στρατιωτική πυγμή της Δύσης τον υπέρτατο φορέα των ανθρωπιστικών του ιδεωδών. Καλή ώρα, σαν τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, τον ιδρυτή των "Γιατρών χωρίς Σύνορα" και σημαντικότερο Γάλλο υποστηρικτή του πολέμου στο Ιράκ, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Δύσκολα θα κατάφερνε ο πολυμήχανος τακτικιστής Νικολά Σαρκοζί να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση και νευρικότητα στους αντίπαλους πολιτικούς χώρους, απ' ό,τι με τον συγκεκριμένο διορισμό. Όπως, άλλωστε, δύσκολα θα έβρισκε στο δικό του πολιτικό στρατόπεδο, συνεπέστερο υπερασπιστή της "νεοταξικής" διεθνοπολιτικής φιλοσοφίας, από αυτόν που εξασφάλισε εκ μετεγγραφής.

Με ένα εγώ τόσο υπετροφικό όσο και αυτό που κατέδειξε ο αποχαιρετιστήριο λόγος του Μπλερ, ο 67χρονος γαλλοεβραίος γαστρεντερολόγος από την Αβινιόν, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι αποτελεί για τη χώρα του ένα εθνικό κεφάλαιο, που όμως αυτή αδυνατεί να αναγνωρίσει. Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και κατόπιν Υγείας στις κυβερνήσεις του Φρανσουά Μιτεράν την περίοδο 1988-1993 και εκ νέου στην κυβέρνηση της "πληθυντικής Αριστεράς" το 1997-1999, ο Κουσνέρ κατόρθωσε να χάσει το 1988 και το 1995 τις εκλογές στις "σίγουρες περιφέρειες" όπου τον είχε προτείνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, εξελέγη ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του Μισέλ Ροκάρ, για να αποκαλύψει στην συνέχεια ότι ο ίδιος είχε ψηφίσει το αντίπαλο ψηφοδέλτιο του Μπερνάρ Ταπί, "διέπρεψε" ως πρώτος διεθνής αρμοστής στο Κόσοβο μετά την ΝΑΤΟϊκή επέμβαση (εκφωνώντας λόγους περί πολυπολιτισμικότητας στους φίλους του του UCK, την ώρα που οι Σέρβοι και Τσιγγάνοι του Κοσσυφοπεδίου έπεφταν θύματα εθνοκάθαρσης), αλλά απέτυχε να εκλεγεί τα τελευταία χρόνια στην ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Επιδέξιος χειριστής των μέσων ενημέρωσης (ποιός δεν τον θυμάται να αποβιβάζεται, συνοδευόμενος από στρατιές δημοσιογράφων, στην Σομαλία το 1992, με ένα σακκί δημητριακών στον ώμο;), ο Μπερνάρ Κουσνέρ αποτελεί τον κυριότερο προπαγανδιστή στην Ευρώπη του δικαιώματος "ανθρωπιστικής επέμβασης" (του Πρώτου Κόσμου στον Τρίτο, εννοείται) και συνοδοιπορεί δεκαετίες τώρα με τους συμπατριώτες του και πρώην αριστεριστές, όπως και ο ίδιος, "νέους φιλοσόφους". Μαζί τους πρωτοανακάλυψε, με αφορμή του boat people του Βιετνάμ το 1979, τον αγώνα κατά του "ολοκληρωτισμού", μαζί τους ανακάλυψε τα δίκαια του Ιζετμπέγκοβιτς χθες και την ισλαμιστική απειλή σήμερα, πριν καταλήξει να διαγιγνώσκει μαζί τους ότι το μείζον πρόβλημα της εποχής είναι ο "ρατσισμός κατά των λευκών". Και το αποκορύφωμα: άρκεσε μια αμοιβή 25.000 ευρώ, ώστε ο κήρυκας αυτός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διαπιστώσει σε έκθεσή του για λογαριασμό της Total ότι η εταιρεία δεν αξιοποίησε "εν γνώσει της" την καταναγκαστική εργασία των θυμάτων της Βιρμανικής χούντας, όταν ανέλαβε την κατασκευή πετρελαιαγωγού στη Μιανμάρ.

Ούτε λόγος: κανένας, πράγματι, δεν πάει χαμένος σε αυτή τη ζωή...

Πηγή: www.skai.gr

11/5/07

Η Ελληνική Μοναξιά - ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΤΣΗ

Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου υπήρξε τόπος κοσμοϊστορικός. Από εδώ ξεκινούσαν ισχυρές γεωπολιτικές δυνάμεις. Ή εδώ κατέληξαν. Τούτη τη στιγμή η ιστορική ένταση επικεντρώνεται στα Βαλκάνια, στην Κύπρο, στη Μέση Ανατολή. Μια ένταση που είναι βαθύτατα ανησυχητική για τον Ελληνισμό. Και σε τούτη την κρίσιμη στιγμή η Ελλάδα είναι ψυχικώς και πνευματικώς επικίνδυνα ανέτοιμη. Δεν έχει γίνει αντιληπτό από πολλούς Έλληνες πως το πρόβλημά μας πλέον δεν είναι κοινωνικό. Το πρόβλημά μας είναι η ιστορική μας επιβίωση. Καθόσον το «φακιόλιον» του Τούρκου δεν το ανεμίζουν μόνον οι Τούρκοι, αλλά και πολλές άλλες δυνάμεις εναντίον μας.

Εναντίον μας. Υπάρχει μια κρυφή επιβουλή κατά του Ελληνισμού. Με τί ταχύτητα λαβαίνει και εκτελεί ο ΟΗΕ τις αποφάσεις του εναντίον του Ιράκ και της Σερβίας! Και με πόση βραδύτητα και βραδύνοια και βραδυγλωσσία αντιμετωπίζει την τουρκική εισβολή σε ελεύθερο κράτος! Πέρασαν δέκα οκτώ χρόνια. Και περιπλέκει τη διεθνή κοινότητα ο κύριος Ντενκτάς, ο ανύπαρκτος. Το μόνο σημείο της Οικουμένης όπου υπάρχει στρατός κατοχής είναι η Κύπρος. Και ο ΟΗΕ δεν στέλνει τα αεροπλανοφόρα να πετάξουν έξω τον εισβολέα, όπως τα έστειλε κατά του Ιράκ και της Σερβίας. Και αντί ο ΟΗΕ να ενεργοποιήσει τις αποφάσεις του κατά της τουρκικής εισβολής, ενεργοποιείται ο Ντενκτάς, ο ανύπαρκτος. Ενεργοποιείται και ένας άλλος ανύπαρκτος, υβρίδιο του άλλοτε υπαρκτού σοσιαλισμού, ο Γκλιγκόρωφ των Σκοπίων. Ο οποίος οικειοποιείται αδίστακτα τα ιερά του Ελληνισμού, και οι Δυτικοί διστάζουν να τον πετάξουν στα σκουπίδια της ιστορίας, από όπου προήλθε. Και όπως ψιλοκοσκινίζεται η εισβολή κατά του Ελληνισμού, έτσι ψιλοκοσκινίζεται και η προσβολή κατά του Ελληνισμού. Και κάποιοι ορθώνουν κατά του Ελληνισμού τον Ντενκτάς και τον Γκλιγκόρωφ – τους ανύπαρκτους.

Και ωστόσο τούτοι στοιχειοθετούν υπαρκτή απειλή εναντίον μας, επειδή αυτοί που τους στηρίζουν είναι υπερβαλλόντως υπαρκτοί. Οπότε έργο του Ελληνισμού είναι να συνειδητοποιήσει την απειλή και να ανατάξει τις δυνάμεις του. Οι έσχατες δυνάμεις ενός έθνους είναι οι ηθικές και οι πνευματικές. Και εδώ είναι που ο Ελληνισμός πάσχει. Και πάσχει παραλόγως. Διότι ο Ελληνισμός υπήρξε κοσμοϊστορικής σημασίας πηγή ήθους και πνεύματος. Και οι δυνάμεις αυτές της βαθειάς εσωτερικότητας δεν τον έχουν εγκαταλείψει ακόμη. Μόνον ο ίδιος τις εγκατέλειψε κάτω από δυσμενείς ιστορικές συνθήκες σκοτισμού των ψυχών. Είθε η σημερινή απειλή να διώξει το σκότος από τις ψυχές. Το σκότος το οποίο παρέλυσε την Ελληνική κοινωνία. Και την κατάντησε κοινωνία παραφρόνων.

Βέβαια η μεταστροφή δεν πραγματοποιείται με συμβουλές, και των πλέον αρμοδίων. Την αποτελεσματικότερη ώθηση για μεταστροφή την προσφέρει ο κίνδυνος, ο ορατός. Ο οποίος, άλλωστε εν μέρει επήλθε για τον Ελληνισμό της Κύπρου. Εάν και οι σημερινοί κίνδυνοι δεν είναι ικανοί να ανασυντάξουν την ψυχή και το πνεύμα του Ελληνισμού, τότε διερωτώμαστε μήπως τον αρχαίο αυτό λαό τον κούρασε θανασίμως η μακρά του ιστορία. Πάντως είναι γεγονός πως υπάρχει ένας οίστρος αυτοκαταστροφής. Όπως λ.χ. όταν αφήνεται να τον περιφρονούν βάναυσα και να τού στερούν τις στοιχειώδεις λειτουργίες διαβιώσεώς του ανεύθυνες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Του κακού η σκάλα πρέπει να έχει ένα τελευταίο σκαλί, προ της καταστροφής. Και το σκαλί αυτό είναι η έγερση κατά των δαιμονισμένων ηγεσιών, οι οποίες ήδη έχουν επιτελέσει τεράστια καταστροφή, ώστε να στεκόμαστε πολύ λίγο ισχυροί έναντι των κινδύνων που απειλούν τον Ελληνισμό.

Είπαμε πως η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου υπήρξε τόπος κοσμοϊστορικός. Από το πλήθος των αρχαίων λαών, των εγκατεστημένων γύρω από αυτή τη θαλάσσια περιοχή, μόνον οι Έλληνες φθάνουν με αδιάσπαστη συνέχεια ίσαμε τις μέρες μας. Όλοι οι άλλοι έχουν εξαφανιστεί. Τούς εξαφάνισαν οι εισβολείς από τις ασιατικές στέππες, και οι εισβολείς από τις αραβικές ερήμους. Οι αρχαίοι λαοί της ανατολικής Μεσογείου κατέληξαν σε βαθειές συνειδητοποιήσεις της υπάρξεως, οι οποίες έκτοτε αποτελούν την προϋπόθεση του Δυτικού πολιτισμού. Το οριακό και αξεπέραστο σημείο αυτών των συνειδητοποιήσεων υπήρξε από την ανατολική πλευρά αυτής της θάλασσας ο Χριστιανισμός και από τη δυτική η Ελληνική φιλοσοφία. Αυτών των δύο κορυφαίων της ανθρώπινης συνείδησης διανοίξεων φορέας και αδιάκοπος συνεχιστής είναι ο Ελληνισμός. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για ένα λαό από του να έχει κατορθώσει αυτό το κοσμοϊστορικό επίτευγμα. Να είναι ο μόνος λαός που επιβίωσε από τις κατακλυσμικές ιστορικές καταστροφές. Και να είναι ο μόνος λαός που φέρνει στη ψυχή και στο πνεύμα του τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις που συνέβησαν στην ιστορία του ανθρώπου. Και για τους δύο αυτούς λόγους είναι επόμενο να ζούμε σε ιστορική μοναξιά. Δεν είναι παράλογο να πιστέψουμε πως γι’ αυτούς τους λόγους οι άλλοι στο βάθος της ψυχής τους μάς μισούν. Και επιχαίρουν όταν αντικρύζουν τη σημερινή ασυναρτησία μας. Και περιποιούνται αυτούς που μάς επιβουλεύονται και από ανύπαρκτους τούς καθιστούν υπαρκτούς. Θα αντιτείνει κανείς πως η γεωπολιτική δεν έχει ούτε ηθική ούτε πνευματικότητα. Τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν. Διότι ο ισλαμισμός είναι κατ’ αρχήν μέγεθος πνευματικό. Και έναντι αυτού ορθώνεται άλλο μέγεθος πνευματικό, η Ορθοδοξία. Την οποία όμως οι άφρονοι Δυτικοί διώκουν. Γι’ αυτό επιτίθενται με τόση μεροληψία κατά της ορθόδοξης Σερβίας. Και αφήνουν ανενόχλητο τον επιτιθέντα μουσουλμάνο κατά της ορθόδοξης Κύπρου.

Μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού η ιστορία πηγαίνει προς τα πίσω. Δυσοίωνο το όνομα του Σεράγεβου, που ακούγεται παταγωδώς και πάλι. Όλοι οι λαοί αναζητούν ένα παρελθόν για να νομιμοποιήσουν την ύπαρξή τους. Εμείς, ο κοσμοϊστορικός λαός, φροντίσαμε να σβήσουμε την παράδοσή μας. Ωστόσο, καθώς ολοένα πιο έντονα νιώθουμε την ελληνική μας μοναξιά, και πιο άμεση την απειλή, υπάρχει ελπίδα μεταστροφής. Αν δεν βρούμε τη ζωή στην παράδοσή μας, μάς περιμένει ο θάνατος.

«Η Καθημερινή», 21/08/1992 και στο βιβλίο του ιδίου «Η Ζωή και το Πνεύμα», εκδόσεις Παρουσία, Αθήνα 1997.